Der ligger også en frihed i ikke at have bil
Malene Freudendal-Pedersen mener, at 15 minutters byen kan være med til at gøre op med flere myter om bilen. Det er fx forestillingen om, at ’bilen er nødvendig, når man har børn’, at ’bilen skaber frihed’ eller at ’butikslivet dør, hvis man ikke kan komme dertil i bil’. Hun siger:
”Bilen er jo en skidegod teknologi. Men der ligger også en frihed i ikke at have bil. Problemet er, at biler forurener, støjer og fylder rigtig meget, og vi bliver syge, fordi vi ikke bevæger os. Når vi spørger cyklister, så siger de, at det gør en kæmpe forskel for resten af dagen, at de har fået rørt sig til og fra arbejde. Vi ved også, at børn, som har cyklet eller gået i skole, lærer bedre og har en bedre fysik resten af livet. Og faktisk viser erfaringer, at cyklister og gående er bedre handlende end bilister.”
Ifølge Malene Freudendal-Pedersen optager biler en meget stor del af det fælles byrum. I Københavns Kommune er det fx 57% af den fælles plads, der bruges på veje og parkeringspladser. Hvis det bliver nemmere og mere attraktivt at cykle eller gå, får vi automatisk mere aktivitet ind i vores hverdag, og der frigives plads i byen til sociale aktiviteter og rekreative områder.
Man kommer overraskende langt på 15 minutter
For at vise, hvor langt man rent faktisk kan komme på 15 minutter har forskerne skabt nogle særlige kort over Odense og Ballerup. Det var en øjenåbner for de to byer, fordi vores forestilling om, hvor lang tid ting tager til fods, på cykel eller med kollektiv transport, ofte ikke hænger sammen med, hvor langt der reelt er.
Malene Freudendal-Pedersen mener, at 15 minutters byer hjælper os til at gentænke rutiner: Hvordan kommer jeg på arbejde, og hvordan kommer mine børn i skole eller til fodbold? Hun pointerer, at man selvfølgelig stadig skal kunne pendle til arbejde, hvis det er det bedste. Men det er ikke det samme som, at alt skal bygges på bilens præmisser.
”Vi er nødt til at tænke anderledes, hvis vi skal tage klimakrisen alvorligt,” slutter hun.