Spring til indhold
Forside

Nyhed

Resultat: Plantebaserede fødevarer sænker landbrugets klimabelastning

Lagt online: 20.12.2022

Plantebaserede fødevarer betyder ikke en afvikling, men derimod en udvikling af dansk landbrug.

Det er netop konkluderet i ny videnskabelig rapport: ”Strategisk analyse af plantebranchens virksomheder, udviklingsveje og udviklingsbehov”, som er blevet til i et tæt samarbejde mellem Aalborg Universitet og Københavns Universitet på baggrund af interviews med 25 danske virksomheder og analyser af erfaringer fra udlandet.

Nyhed

Resultat: Plantebaserede fødevarer sænker landbrugets klimabelastning

Lagt online: 20.12.2022

Plantebaserede fødevarer betyder ikke en afvikling, men derimod en udvikling af dansk landbrug.

Det er netop konkluderet i ny videnskabelig rapport: ”Strategisk analyse af plantebranchens virksomheder, udviklingsveje og udviklingsbehov”, som er blevet til i et tæt samarbejde mellem Aalborg Universitet og Københavns Universitet på baggrund af interviews med 25 danske virksomheder og analyser af erfaringer fra udlandet.

Af kommunikationsmedarbejder Trine Dalsgaard Rasmussen, Institut for Planlægning

For at plantebaserede fødevarer kan vinde yderligere frem herhjemme i Danmark, så kræver det en målrettet indsats, hvor blandt andet forbrugernes oplevelser af muligheder og barrierer for at integrere flere plantebaserede fødevarer i madlavningen, sættes i fokus.

Rapporten peger i retning af netop dette og er den første videnskabelige kortlægning af den danske produktion af plantebaserede fødevarer med fokus på forretningsstrategier og relationer mellem de forskellige led i værdikæden fra jord-til-bord og er i forlængelse heraf retningsvisende i debatten om landbrugets overlevelse:

”Plantebaserede fødevarer kan bidrage til at reducere landbrugets og fødevarernes klimabelastning, samtidig med at plantebaserede fødevarer rummer store muligheder for at styrke landbrugets og fødeindustriens konkurrenceevne.”

Michael Søgaard Jørgensen, lektor ved Institut for Planlægning, Aalborg Universitet

Rapporten peger netop på vigtigheden af at forstå plantebaserede fødevarer bredt – ikke kun som produkter, der skal erstatte og ligne kødprodukter, men som et område, der med en bred vifte af forskellige fødevarer kan gøre fremtidens landbrug både mindre klimabelastende og mere innovativt.

Det er vigtigt, der kommer fokus på mindre virksomheders muligheder for at få adgang til hyldepladsen i supermarkederne, som store brands har lettere ved at købe sig adgang til:

”Det synes at være svært for små virksomheder at komme ind på detailmarkedet for plantebaserede fødevarer, og de efterlyser en større risikovillighed hos detailhandlen i Danmark.”

Michael Søgaard Jørgensen, lektor ved Institut for Planlægning, AAU

Denne problemstilling sættes der allerede stærkt ind overfor i Holland med det nationale samarbejde Green Protein Alliance, hvor supermarkedskæderne spiller en central rolle i at sikre, at også mindre virksomheders råvarer og produkter kan få en central rolle. Her er der bl.a. fokus på etablering af organisatoriske strukturer, der udvikler stabile værdikæder for plantebaserede fødevarer gennem etablering af forretningsrelationer mellem små og store virksomheder.

Nogle danske fødevarevirksomheder er også opmærksomme på vigtigheden af aftaler mellem landbrugere og fødevarevirksomheder:

”Lige nu indgår nogle landmænd individuelle aftaler direkte med producenter for at få afsat deres afgrøder til plantebaserede fødevarer. Hvis man i Danmark har et mål om at vi skal spise mere plantebaseret efter de nye kostråd, så har man også et ansvar for at fremme etableringen af en struktur, der sikrer, at værdikæden hænger sammen”.

Adam Addis Prag, akademisk medarbejder, Institut for Plante- og Miljøvidenskab, Københavns Universitet

Handlingsplan for plantebaserede fødevarer

Rapporten indgår i det faglige grundlag for regeringens handlingsplan for plantebaserede fødevarer, som blev lanceret d. 13. oktober 2023.

Handlingsplanen indeholder en række initiativer, der skal styrke den grønne omstilling af fødevare- og landbrugssektoren, hvor regeringen ønsker at sætte retningen for hele den plantebaserede værdikæde fra landmand til forbruger. Ambitionenen er at udbrede sunde og klimavenlige fødevarer på de danske tallerkener og samtidig skabe en førende dansk plantebaseret fødevareproduktion til spisebordene i resten af verden.

Læs mere her

Rapporten er udarbejdet i samarbejde mellem:

  • Projektleder og lektor Michael Søgaard Jørgensen, AAU: Institut for Planlægning, AAU
  • Videnskabelig assistent Helena Kronby, AAU: Institut for Planlægning
  • Videnskabelig assistent Andreas Vang Olsen, AAU: Institut for Planlægning
  • Lektor Christian Bugge Henriksen, KU: Institut for Plante- og Miljøvidenskab
  • Professor Jørgen Dejgaard Jensen, KU: Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi
  • Akademisk medarbejder Adam Addis Prag, KU: Institut for Plante- og Miljøvidenskab