Nyhed
Resultat: Plantebaserede fødevarer sænker landbrugets klimabelastning
Lagt online: 20.12.2022

Nyhed
Resultat: Plantebaserede fødevarer sænker landbrugets klimabelastning
Lagt online: 20.12.2022

Resultat: Plantebaserede fødevarer sænker landbrugets klimabelastning (1)
Nyhed
Lagt online: 20.12.2022
Nyhed
Lagt online: 20.12.2022
Af kommunikationsmedarbejder Trine Dalsgaard Rasmussen, Institut for Planlægning
For at plantebaserede fødevarer kan vinde yderligere frem herhjemme i Danmark, så kræver det en målrettet indsats, hvor blandt andet forbrugernes oplevelser af muligheder og barrierer for at integrere flere plantebaserede fødevarer i madlavningen, sættes i fokus.
Rapporten peger i retning af netop dette og er den første videnskabelige kortlægning af den danske produktion af plantebaserede fødevarer med fokus på forretningsstrategier og relationer mellem de forskellige led i værdikæden fra jord-til-bord og er i forlængelse heraf retningsvisende i debatten om landbrugets overlevelse:
Rapporten peger netop på vigtigheden af at forstå plantebaserede fødevarer bredt – ikke kun som produkter, der skal erstatte og ligne kødprodukter, men som et område, der med en bred vifte af forskellige fødevarer kan gøre fremtidens landbrug både mindre klimabelastende og mere innovativt.
Det er vigtigt, der kommer fokus på mindre virksomheders muligheder for at få adgang til hyldepladsen i supermarkederne, som store brands har lettere ved at købe sig adgang til:
Denne problemstilling sættes der allerede stærkt ind overfor i Holland med det nationale samarbejde Green Protein Alliance, hvor supermarkedskæderne spiller en central rolle i at sikre, at også mindre virksomheders råvarer og produkter kan få en central rolle. Her er der bl.a. fokus på etablering af organisatoriske strukturer, der udvikler stabile værdikæder for plantebaserede fødevarer gennem etablering af forretningsrelationer mellem små og store virksomheder.
Nogle danske fødevarevirksomheder er også opmærksomme på vigtigheden af aftaler mellem landbrugere og fødevarevirksomheder:
Handlingsplan for plantebaserede fødevarer
Rapporten indgår i det faglige grundlag for regeringens handlingsplan for plantebaserede fødevarer, som blev lanceret d. 13. oktober 2023.
Handlingsplanen indeholder en række initiativer, der skal styrke den grønne omstilling af fødevare- og landbrugssektoren, hvor regeringen ønsker at sætte retningen for hele den plantebaserede værdikæde fra landmand til forbruger. Ambitionenen er at udbrede sunde og klimavenlige fødevarer på de danske tallerkener og samtidig skabe en førende dansk plantebaseret fødevareproduktion til spisebordene i resten af verden.
Rapporten er udarbejdet i samarbejde mellem: