Spring til indhold
Forside

Nyhed

Sundhedsspil skaber bedre samarbejde i sundhedssektoren

Lagt online: 01.10.2024

To forskere fra Aalborg Universitet har udviklet et brætspil, som adresserer Sundhedsstrukturkommissionens anbefalinger om at bringe sundhedsydelser tættere på borgerne og skabe mere sammenhæng i sundhedssektoren.

Nyhed

Sundhedsspil skaber bedre samarbejde i sundhedssektoren

Lagt online: 01.10.2024

To forskere fra Aalborg Universitet har udviklet et brætspil, som adresserer Sundhedsstrukturkommissionens anbefalinger om at bringe sundhedsydelser tættere på borgerne og skabe mere sammenhæng i sundhedssektoren.

Af Susanne Togeby, AAU Kommunikation og Public Affairs
Foto: Signe Pedersen, Institut for Bæredygtighed og Planlægning

I løbet af første spilrunde sidder sygeplejersker, læger og andre regionale og kommunale aktører og kigger lidt skeptisk på deres medspillere. De skeptiske blikke skyldes oplevelsen af, at de hver især gør alt, hvad de kan i hverdagen, mens ”de andre” handler irrationelt og ikke tager ansvar for patienterne, som bliver kastebolde i systemet.

Til dagligt ser de sundhedsvæsenet fra hver deres perspektiv, men i dag spiller de på samme hold. Det er en øjenåbner. I løbet af spillet går det fx op for dem, at patienten får taget de samme blodprøver to gange. Forløbet er ikke optimalt, og der bliver brugt flere unødige ressourcer. Denne situation er fiktiv, men afspejler nogle af de mest aktuelle udfordringer i sundhedsvæsenet med manglende sammenhæng og uklar ansvarsfordeling.  

Digitale teknologier som en del af løsningen

I anden spillerunde kommer teknologibrikkerne på spillepladen. De repræsenterer eksisterende løsninger som fx en diabeteskuffert og et fælles medicinkort. Spillet handler nu om, hvordan man kan optimere, og hvordan en fælles løsning kan tage form.

’Sundhedsvæsenet på spil’, som spillet hedder, er udviklet af lektorerne Signe Pedersen og Søsser Brodersen med assistance fra ph.d.-studerende Nanna Finne Skovrup fra Institut for Bæredygtighed og Planlægning på Aalborg Universitet. Formålet er at fremme samarbejdet mellem sundhedsprofessionelle og understøtte brugen af digitale sundhedsteknologier som telemedicin, hvor patienten fx kan have en konsultation med lægen via iPad. Signe Pedersen understreger, at det ikke nødvendigvis handler om nye teknologier.

”Vi skal selvfølgelig ikke digitalisere for at digitalisere – det skal ske, når det giver mening. Men helt lavpraktisk kan vi spare både tid og CO2 ved at bruge digitale teknologier som telemedicin, hvor man kan undgå transporten og fx have en konsultation midt i arbejdsdagen,” siger Signe Pedersen.

”Spillet er med til at skabe relationer, som er utroligt vigtige i samarbejde. Det er nødvendigt, fordi der er mangel på sammenhæng i vores sundhedsvæsen i dag.”

Signe Pedersen, lektor på Institut for Bæredygtighed og Planlægning, AAU

Fiktivt kaos giver ahaoplevelser

Ifølge forskeren er der en markant forskel mellem spillets første og anden runde:

”I løbet af spillet bliver ’dem-og-os’ til ’vi’. Spillet er med til at skabe relationer, og relationer er utroligt vigtige i samarbejde. Det er nødvendigt, fordi der virkelig er mangel på sammenhæng i vores sundhedsvæsen i dag. Jeg bliver så glad, når jeg hører deltagerne sige: ’Det kan vi bare ændre; det kan vi faktisk gøre allerede i morgen’.”

Spillet inddrager både patienter, pårørende og sundhedsprofessionelle, som skal løse fiktive situationer med borgere med mange forskellige sygdomme. Signe Pedersen fortæller, at karaktererne i spillet er karikerede, så det skaber nogle særligt interessante situationer. Når spillepladerne efterfølgende hænges op med alle de forskellige interaktioner tegnet ind, er det tydeligt, hvor mange forskellige fagligheder, der skal samarbejde, og hvor kaotisk det kan være.

Sundhedsstrukturkommissionen lægger i sine nyeste anbefalinger vægt på, at sundhedsydelser skal være tættere på borgerne og mere integrerede på tværs af sektorer. Ifølge Signe Pedersen synliggør spillet forhold, som deltagerne ikke tænker over i hverdagen, og at der kan være forskellige opfattelser af den samme situation. Derfor er der rigtig mange af de her ahaoplevelser som ”Okay, gør I ikke sådan?” Det er med til at vise, hvad de største problematikker er, men kan også skabe idéer og udpege retninger for beslutningstagerne, fortæller hun. Og her kan spillets output veje tungt, fordi så mange forskellige aktører deltager i spillet.  

Skal tilpasses virkeligheden

Sundhedsspillet er oprindeligt udviklet til en konference, men er derefter videreudviklet til Nordjylland, hvor det afspejler regionale udfordringer, behov og ressourcer. Det gør, at spillet bliver mere realistisk for deltagerne, fordi de kan genkende deres egen hverdag. Ifølge Signe Pedersen er dette med til, at spillet gør en reel forskel.

Men selvom spillet handler om Nordjylland, er det let at tilpasse til andre regioner. Spillets design gør det nemlig muligt at justere scenarier og indhold, så det passer til andre lokale behov og udfordringer. Der kan fx nemt tilføjes nye brikker.

Sundhedsvæsenet på spil

Spillet ’Sundhedsvæsenet på spil’ viser, hvordan brug af teknologi og mere samarbejde på tværs af sektorer kan være med til at realisere visionerne om et mere sammenhængende sundhedsvæsen. Spillet skaber både ahaoplevelser og konkrete løsninger, der kan implementeres i praksis og sætte skub i noget større, blandt andet:

  • Bedre sammenhæng for patienterne på deres vej gennem sundhedssystemet, så de fx ikke behøver at gentage deres historie ved mødet med nye aktører.
  • Mere tryghed for patienterne.
  • At sundhedspersonalet oplever arbejdet som mere meningsfuldt, fordi de bliver en del af en større helhed og bedre kan gøre en forskel.
  • Øget effektivitet og besparelser blandt andet ved at reducere dobbeltarbejde, som når den samme prøve bliver taget flere gange.
  • Øget inddragelse af digitale teknologier som telemedicin, der kan mindske behovet for transport og dermed spare både tid og CO2-udledning.
  • Mere fleksibilitet: patienter kan behandles i hjemmet eller i en pause i arbejdet.

Spillet har været testet med 150 deltagere i de fire sundhedsklynger i Region Nordjylland gennem fire workshop, som fandt sted over en dag.

Læs Region Nordjyllands pressemeddelelse om sundhedsspillet.

Kontaktpersoner

Relaterede nyheder